Wit-Rusland trad ‘adequaat’ op middels vliegtuigkaping, vindt Loekasjenko

Wit-Rusland trad ‘adequaat’ op middels vliegtuigkaping, vindt Loekasjenko

[ad_1]


De Wit-Russische autoriteiten hebben „adequaat” gehandeld door een Ryanair-vliegtuig met daarin een dissidente journalist zondag gedwongen te laten landen op Minsk. Dat heeft president Aleksandr Loekasjenko woensdag gezegd in het parlement, schrijft staatsmedium Belta. Hij herhaalde de officiële verklaring dat ingrijpen als gevolg van een bommelding noodzakelijk zou zijn geweest om de veiligheid van de passagiers te garanderen. Die melding zou volgens Loekasjenko zijn gedaan door iemand in Zwitserland. Na de landing werd een van de passagiers, de 26-jarige journalist Roman Pratasevitsj, gearresteerd. Hij zit nog vast omdat hij volgens de autoriteiten „een bloedige opstand” in Wit-Rusland zou hebben gepland.
Het vliegtuigincident wordt door het Westen misbruikt om een hybride oorlog tegen hem te voeren, zo stelt Loekasjenko. Daarbij zou een onjuist beeld worden geschetst van zijn handelen. Maandag hebben Europese regeringsleiders op een top in Brussel harde sancties tegen het land afgekondigd, waaronder een vliegverbod voor Wit-Russische maatschappijen en een nieuwe ronde economische sancties.
Ook de oppositie in Wit-Rusland heeft kritisch op het handelen van de autoriteiten gereageerd. Woensdag stelde de verbannen oppositieleider Svetlana Tichanovskaja in een video op Instagram dat nieuwe grootschalige antiregeringsprotesten worden voorbereid. „Er is niets meer om op te wachten – we moeten de terreur voor eens en voor altijd stoppen”. Afgelopen najaar braken in Wit-Rusland massale protesten uit tegen president Loekasjenko. Hij had kort daarvoor de overwinning uitgeroepen bij presidentsverkiezingen die volgens zijn tegenstanders vervalst waren.

Volgen

Lees ook: Piloten van Ryanair-vliegtuig wantrouwden bomalarm

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.