WNF: EU jaagt ontbossing aan met import, Nederland bij grootste importeurs

WNF: EU jaagt ontbossing aan met import, Nederland bij grootste importeurs

[ad_1]


Nederland en zeven andere Europese landen zijn samen verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde ontbossing die nodig is voor grondstoffen die de landen naar Europa importeren. Uit een woensdag verschenen rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijkt dat Nederland verantwoordelijk is voor voor het kappen van bijna 30.000 hectare tropisch oerbos en andere natuur, dat wordt gebruikt voor de verbouwing van soja voor vervoer en palmolie. Het WNF bepleit een strengere Europese wetgeving op gebied van ontbossing.
Volgens de natuurorganisatie importeert Nederland – afgezet per hoofd van de Europese bevolking – relatief de meeste hoeveelheid hout afkomstig uit tropisch bos. Het onderzoek beslaat de periode tussen 2007 en 2015; waarin de gemiddelde Nederlander verantwoordelijk is voor zo’n achttien vierkante meter ontbossing, terwijl de gemiddelde Europeaan zo’n vijf vierkante meter aan grondstoffen gelinkt aan ontbossing importeert. De meeste naar Europa vervoerde grondstoffen gaan naar veevoer, palmolie en vlees.
Wereldwijd importeert China de meeste grondstoffen die gelinkt zijn aan ontbossing: 24 procent. Daarna volgen de Europese Unie als geheel (16 procent). India (9 procent) en de Verenigde Staten (7 procent). De cijfers staan in schril contrast met de belofte die het Consumer Goods Forum (CGF) elf jaar geleden namens de levensmiddelenindustrie deed, om ontbossing voor grondstoffen als palmolie, soja en vlees in 2020 uit te bannen. Daar is weinig van terechtgekomen, blijkt uit de WNF-rapportage en andere onderzoeken.
Twee weken geleden wees een onderzoek van de Universiteit van Maryland uit dat vorig jaar wereldwijd zo’n 12 miljoen hectare aan bos verloren is gegaan in de tropen. Zo’n 4,2 miljoen hectare daarvan – een gebied dat in oppervlakte te vergelijken is met Nederland – betrof tropisch oerbos. De meeste bomen gingen verloren in de Braziliaanse Amazone, waar 1,6 miljoen hectare bos sneuvelde. Het mondiale verlies van bos leidt volgens de studie tot een CO₂-uitstoot die vergelijkbaar is met die van 570 miljoen auto’s.

Lees ook: Een biljoen bomen? Daarmee redden we de aarde niet< ./div>

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *