Zeker 27 doden bij brand in ziekenhuis in Bagdad voor coronapatiënten

Zeker 27 doden bij brand in ziekenhuis in Bagdad voor coronapatiënten

[ad_1]

Zeker 27 doden bij brand in ziekenhuis in Bagdad voor coronapatiënten
Bij een brand in een ziekenhuis in Bagdad dat was uitgerust voor de behandeling van coronapatiënten zijn zaterdag zeker 27 mensen omgekomen en 46 anderen gewond geraakt. Dat meldt Reuters op basis van medische bronnen van drie andere ziekenhuizen in de omgeving.
De brand bij het Ibn Khalib ziekenhuis in het zuidoosten van de Iraakse hoofdstad is volgens de bronnen veroorzaakt door een explosie van een zuurstoftank. Volgens het hoofd van de Iraakse burgerveiligheidseenheid brak de brand uit op de verdieping die was bestemd voor de intensive care voor longpatiënten. Het vuur zou inmiddels zijn geblust.
Een groot aantal ambulances kwam op het ziekenhuis af om gewonden naar andere ziekenhuizen te brengen. Ook patiënten die niet gewond raakten bij de brand werden geëvacueerd. Negentig mensen zouden zijn gered, op een totaal van 120.
Het Iraakse zorgstelsel, verwoest door tientallen jaren van sancties, oorlog en verwaarlozing, is zwaar op de proef gesteld door de coronapandemie. Volgens het miniserie van Volksgezondheid zijn in Irak ruim een miljoen gevallen van Covid-19 vastgesteld. Ruim 15.000 mensen zijn er overleden.
Mensen lopen bij het Ibn Khatib ziekenhuis in Bagdad nadat er zaterdagavond brand uitbrak als gevolg van een explosie van een zuurstoftank. Foto Thaier Al-Sudani / Reuters

Welkom in dit blog
De redactie van NRC houdt iedere dag de laatste ontwikkelingen bij rondom het coronavirus en de wereldwijde gezondheidscrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 24 april:

Er was veel te doen over uitspraken van Jaap van Delden, de directeur van het RIVM-vaccinatieprogramma. In een interview stelde hij te verwachten dat het AstraZeneca-vaccin, dat een flinke imago-deuk heeft opgelopen vanwege de prikpauzes, binnenkort niet meer worden gebruikt in Nederland. Er worden volgens hem genoeg andere vaccins geleverd.
Huisartsen reageerden verontwaardigd op die opmerkingen, want zij willen liefst snel en veel mensen inenten. De AstraZeneca-vaccins zijn nu voorradig, en moeten wat de Landelijke Huisartsen Vereniging betreft ook nu worden gebruikt. Enkele huisartsen riepen het kabinet op meer werk te maken van publieksvoorlichting over de vaccinaties.
Daar kwam nog een bericht van artsen bij: intensivisten van Noord-Brabantse ziekenhuizen zijn zeer bezorgd over de werkdruk en bezetting op de IC’s. In een brandbrief schrijven ze dat Nederlanders niet voldoende beseffen hoe ernstig de situatie is.
In Nederland lagen zaterdag 816 coronapatiënten op een intensive care, 21 minder dan een dag eerder. Het LCPS meldde daarmee de grootste afname sinds 13 maart. In totaal liggen er 2.514 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Bij het RIVM werden tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 8.123 nieuwe coronagevallen geregistreerd.
Aan de andere kant van de wereld, in India, groeit het drama. Er is wanhoop om zuurstoftekorten voor de coronapatiënten. Duitsland en Iran zijn de volgende landen die inreisbeperkingen doorvoeren.

Lees hier ook het hele blog van zaterdag terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.