Zorgautoriteit: nieuw taaislijmmedicijn 75 procent te duur

Zorgautoriteit: nieuw taaislijmmedicijn 75 procent te duur

[ad_1]


De prijs van een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van taaislijmziekte moet eerst ten minste 75 procent zakken voordat het wordt toegelaten in het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland dinsdag in een brief aan demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD). De Amerikaanse producent Vertex vraagt volgens de zorgautoriteit „een onverklaarbaar hoge prijs” voor het geneesmiddel, namelijk 194.000 euro per patiënt per jaar.
De indieners zijn zeer positief over het nieuwe medicijn, genaamd Kaftrio. Dat is volgens hen effectiever voor de behandeling van taaislijmziekte dan het veelgebruikte middel Symkevi. Bovendien lijken verbeterde behandelmethoden, waaronder met Kaftrio, tot een verbeterde longfunctie te leiden, evenals tot minder ademhalingsklachten en een hogere levensverwachting.
De gevraagde prijs voor het medicijn is volgens Zorginstituut-bestuursvoorzitter Sjaak Wijma „maatschappelijk niet uit te leggen”. „Bij elke nieuwe stap legt de fabrikant een hogere rekening neer bij de samenleving. Terwijl ze voortborduren op kennis die eerder ontwikkeld is. Dat zou juist tot een lagere prijs moeten leiden.” De zorgautoriteit adviseert de minister om opnieuw met de producent over de prijs te onderhandelen. Ook wordt gepleit voor de introductie van „een Europese samenwerking” om sterker te staan in deze gesprekken.
Taaislijmziekte is een erfelijke en ongeneeslijke aandoening. In Nederland lijden ongeveer 1.400 mensen aan deze ziekte. Hierbij is het slijm in het hele lichaam „te taai”, waardoor organen zoals de longen langzaam achteruit gaan.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.