Zwemster Heemskerk pakt Europese titel op 100 meter vrije slag

Zwemster Heemskerk pakt Europese titel op 100 meter vrije slag

[ad_1]


Zwemster Femke Heemskerk heeft bij de EK in Boedapest goud gewonnen op de 100 meter vrije slag. De 33-jarige Heemskerk tikte aan in 53,05 en was daarmee een fractie sneller dan Marie Wattel uit Frankrijk en Anna Hopkin uit Groot-Brittannië. Kromowidjojo eindigde met 53,44 als vierde.
Voor Heemskerk is het de eerste keer dat ze een individuele Europese titel pakt op de langebaan. Bij de EK in 2018 en 2014 greep ze het zilver en in 2016 het brons op de 100 meter vrije slag. Bij de estafettenummers had ze op dit EK al indruk gemaakt met scherpe splittijden in haar races over 100 meter. Heemskerk keerde halverwege als eerste, voor de Tsjechische Barbora Seemanova en hield haar marge daarna overtuigend vast. Wattel tikte aan in 53,32 en Hopkin was met 53,43 een honderdste van een seconde sneller dan Kromowidjojo.
Heemskerk won al diverse keren goud in de estafettes op de 4 keer 100 meter vrije slag op de EK’s van 2008 en 2016, de Olympische Spelen van 2008 in Peking en de WK’s van 2009 en 2011. Individueel won ze eerder alleen titels op de korte baan.
‘Ik laat zien dat ik het ook in mijn eentje kan’
„Dit was een van de dingen die ik nog niet had, een individuele gouden medaille op de langebaan”, zei Heemskerk tegenover persbureau ANP. „Ik ben de hele week al goed aan het zwemmen. Ik ben heel trots. Ook in de maanden waarin het zwaar was ben ik gewoon doorgegaan.”
Vol van emotie stond de Europees kampioen journalisten te woord. „Ik heb best wel een donkere tijd gehad met privédingen en met dat gedoe met de KNZB.” Heemskerk dwong via een juridische strijd een herkansing af om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen op de 50 meter vrije slag en won die onderlinge strijd daarna in april van Valerie van Roon. „Ik heb daarvan geleerd dat je voor jezelf moet gaan en ik kom nu ook voor mezelf op in het water.”
(ANP)

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.